Erdei Kisvasút - Csömödér - Bázakerettye - Kistolmács útvonalon

Bázakerettyén 2 megállóval

Erdei KisvasútVonzó zalai tájak, dombok és erdőségek között kanyarog az a keskeny nyomsávú vasútvonal, amely az elmúlt időszakban a térség egyik legjelentősebb turisztikai vonzerejévé vált. A Zalaerdő Rt. Erdei Vasútüzeme által működtetett kisvonat igen kedvelt a kirándulóknak, túrázóknak.

A zalai erdei vasút megépítése több mint száz évvel ezelőtt kezdődött meg, pusztán gazdasági szempontok miatt. Az agyagos talajú erdőből a felázott, s emiatt járhatatlanná vált földutakon problémát okozott a kitermelt faanyag szállítása. A XIX. század végén ezért épült meg az első keskeny nyomsávú vasútvonal. Kezdetben két, egymástól független vonalon üzemelt: a Lenti- Zajda és a Csömödér- Kistolmács szárnyvonalon. Ahhoz, hogy a kisvasút személyszállításban és a faanyagszállításban is gazdaságosan üzemelhessen, meg kellett építeni az összekötő szárnyvonalat. A Lenti- Szilvágyi és a Csömödér- Kistolmácsi vonal összekötésére 1999 végén, 2000 elején került sor. Ma az erdei kisvasút teljes vágányhossza eléri a 109 kilométert.

A kisvasút a 2004-es évtől néhány újdonsággal is szolgál. Minden második vasárnap nosztalgiaszerelvény közlekedik a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon. Külön megrendelésre az Erdélyből még 2000-ben Zalába importált Ábel nevű gőzös is az utazók rendelkezésére áll.

A végállomás végén erdészeti, fűrészipari és vasúttörténeti tárlat várja az érdeklődőket. Ennek első terme kifejezetten a zalai erdei vasút múltját és jelenét tárja a látogatók elé.

Az erdei kisvasút útvonala érinti a Kerka völgyét, illetve a Zala megyei bükkrégiót, ezen belül a vétyemi erdőtömböt is. A vonatos kirándulás alkalmával nemcsak egerészölyvet láthatunk, de akár a fekete gólya is szemünk elé kerülhet. Ritkaságszámba menő madara a vidéknek a haris, mely megbúvik a fűben, így általában csak a hangja hallható, az viszont igen jellegzetes, s azonnal felismerhető. Az erdőben élők közül, pedig az énekes madarak és a harkályok bukkannak fel gyakrabban.

Képek az Erdei Kisvasútról

Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút Erdei Kisvasút

További információk:

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a letölthető dokumentumok tájékozatató jellegűek, eltérhetnek az aktuális információktól! Az Erdei Kisvasútra vonatkozó kérdésekkel, pontos menetrendekkel, árakkal kapcsolatban kérjük keresse az üzemeltető illetékes munkatársát az alábbi telefonszámon:

Kaliba Mihály - Állami Erdei Vasút
Mobil: 30/474-2146

Megismerné a zalai vidék
néhány finomságát?

Zalai Finomságok Estéje

További részletek:
www.zalaifinomsagok.hu

 
 K&H Széchenyi Pihenő Kártya MKB Széchenyi Pihenőkártya OTP SZÉP kártya
 
 
 Kerettye Étterem - Bázakerettye Zalai Finomságok Estéje INERGON Gasztronómia Zalagyöngye Panzió ZalaSystem WebDesign Studio
 
A honlap tartalma, illetve oldalainak bármely alkotóeleme kizárólag az INERGON Kft. előzetes írásbeli engedélyével használható fel! html css